Сладолед от тиквени семки и електрически компостерKaufland_Panda_Labs„Бъдещето на хранителните отпадъци“ беше темата на втория хакатон от пролетния семестър на Panda Labs – глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България.
В рамките на три дни 12 отбора от ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години, изучаващи природни науки, математика и технологии, разработваха решения, насочени към намаляване на хранителните отпадъци по цялата верига на производство. Ограничаването на екологичните и социални последици от този феномен също беше във фокуса на младежите. След дълга и оспорвана дискусия журито, в което се включи и Владимир Симеонов от „Управление на веригата на доставки“ в Kaufland, излъчи победителите:
-          Отбор RED – с идея за сладолед от тиквени семки и слънчогледов отпадък с високо съдържание на протеини;
-          Отбор Tres Compadres – с разработка на модулен електрически компостер за домашна употреба, позволяващ бързото превръщане на хранителни отпадъци от бита в обогатена почва или течен тор;
-          Отбор Chilling Lava – с предложение за биоразградима алтернатива на опаковъчни материали за алкохолни и парфюмни изделия от висок клас и висококачествена бяла техника, изработена от мицел.
Първите два отбора продължават към мастърклас, който ще се проведе през юни и ще даде възможност на класиралите се да получат допълнителна експертна подкрепа за реализирането на своите идеи от предприемачи и бизнес лидери. Победители ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв., с помощта на което да направят следващите стъпки в осъществяването на своята бизнес идея.
Семестър „Бъдещето на храната“ се изпълнява с подкрепата на WWF Global Food Practice. В това направление от работата си международната природозащитна организация се фокусира върху устойчивите хранителни системи, намаляването на хранителните отпадъци и справянето с ефектите от селското стопанство и рибарството върху околната среда. Участниците научиха повече за това от Саманта Кени, старши програмен сътрудник по хранителните загуби и отпадъци във WWF-USA, както и от Мелоди Мело-Рийк от WWF Филипини, която представи приложението SoilMate – услуга за намаляване на хранителните отпадъци чрез компостиране в домакинства и бизнес обекти.
Panda Labs се осъществява с подкрепата на Kaufland България  от самия старт на проекта през 2022 г. Целта на програмата е да идентифицира следващото поколение изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на инициативата като част от ангажимента си да въвлича активно подрастващите към по-устойчив и по-екологосъобразен и здравословен начин на живот.
Повече за програмата, можете да намерите тук.

 

София, 4.5.2023 г.