АрхивНа тази страница ще споделяме емоциите, породени от пътуванията по света, организирани от КООП ХВП. Страницата е отворена и за Вашите преживявания. Споделете ги с нас – изпратете ни снимки и кратък текст, а ние ще го публикуваме тук…

 

 

Две изложения за два континента

StambulЗа шести пореден път  КООП ХВП организира посещение на специализираното изложение за хлебари и сладкари IBATECH в Истанбул, а тази година за първи път и на ANUFOOD изложението за храни и напитки. Организацията започна  със стремглаво записване, последвано от отписване, предизвикано от създалото се неспокойно положение в южната ни съседка и накрая най-смелите, близо 40 души, потеглихме… Истанбул ни посрещна с килими от разцъфнали лалета, чиято красотата и аромат запленяват. Първо посетихме изложението ANUFOOD, което е само на две години и това му личи – още е малко, но с амбицията да заприлича на ANUGA за нашия регион. За разлика от него, IBATECH вече е отдавна пораснало и утвърдено изложение, събрало и тази година фирми от 20 държави и 4 континента на площ от 50 000 кв.м. Те предлагаха всичко за хлебарството, сладкарството, шоколада и сладоледа. За интереса към изложението говори и броят на посетителите 74 563. Нашата група също с не скрит интерес обикаляше зала след зала, снимаше и пазаруваше машини и инструменти, суровини, „крадеше“ технологии.

В автобуса на връщане  имаше толкова професионални инструменти, че ако реши човек може да си отвори малка сладкарска работилница. Е, съчетахме полезното с приятното, пътувахме с корабче по Босфора, посетихме Египетския пазар и двореца Долма Бахче… Всичко беше много хубаво, а най хубавото е когато получиш много благодарности и на сбогуване хората те питат „Къде ще ни водите следващия път?“.

***

 

5

Голямо събитие, много емоции

Отмина поредното, 19-то издание на GULFOOD 2014 в Дубай, вече доказало се като най голямото изложение за храни и напитки в Близкия изток. Една феерия от вкусове, аромати, цветове и производители от цял свят, които се представиха чрез 4500  фирми изложители. Широкото портфолио обхващаше над 20 000 асортимента на водещи търговски марки, които се включиха в съпътстващите събития като Фестивал на храните, Сладкарство & Закуски Близкия изток, морски храни, GITEX Technology Week, Dubai International Boat Show и Dubai International Motor Show.

Но, едва ли шоуто щеше да бъде толкова световно, ако към него не се присъединиха  и голямата група производители на храни от България, организирани от нашия издател – Кооперация ХВП с помощта на туристическия ни партньор „Бета Турс“. Посещението на изложението, както и богатата съпътстваща програма донесоха на участниците много емоции, а на нас, като организатори, много благодарности.
Ако отворите сайта на изложението ще прочетете „Благодарим ви за посещението на GULFOOD 2014 – Очакваме с нетърпение да ви видим през 2015 г”, а ние добавяме: ще се радваме да сме отново заедно в Дубай.

ХВП

IBATECHIBATECH 2014
Над шестдесет български професионалисти посетиха 7-ят Международен търговски панаир IBATECH за хлебарство, сладкарство, сладолед, шоколад и технологии, заедно с КООП ХВП.  Тази година, той се проведе от 10 до 13 април 2014 г. в панаирен център CNR Expo, Истанбул. Международното изложение за хлебни и сладкарски технологии IBATECH е първо по големина в Турция и трето в Европа. Досега проявата се провеждаше на две години, но от сега нататък то ще се провежда  ежегодно, като една година ще е в Истанбул, а на следващата – в Анкара.
IBATECH Истанбул е мащабно събитие със силно изразено международно участие. Сред изложителите имаше фирми от Белгия, Германия, Гърция, Италия, САЩ, Франция, Швеция и др. Сред участниците, над 260 компании, бяха големите производители на хлебарска и сладкарска продукция, шоколатиери и производители на сладолед, кафетерии и ресторанти, хотелски вериги, кетъринг компании, доставчици на суровини, хранителни добавки, центрове за сертификация, научно-изследователски институти и обучаващи организации, като HOBART GMBH, „Barry Callebaut ”, “Backtechnik Europe”, ”Electrolux”, “Robot Coupe”, “Irex”, “Hopla” и др.
Успехът на изложението се дължи и на професионалната организация. Организаторите на панаира със задоволство споделиха, че популярността му се увеличава и че броят на изложителите и изложбената площ се разраства. В това се убедихме при партньорското си посещение на тазгодишното издание на изложението.
Организираното от КООП ХВП за пети път пътуване предостави възможност на българските бизнесмени да се информират за най-актуалното в технологиите и техниките. Изложбената програма беше обогатена с разнообразни конкурси и демонстрации: на тестообработващи машини, фурни, миксери и машини за кроасани, автоматични линии за изделия от ронливо тесто, пица и бисквити. Също така, бяха презентирани охлаждащи линии, индустриално оборудване, интериорен дизайн за сладкарници, барове и ресторанти, охладителни системи за складове и лабораторно оборудване представиха друга част от изложителите.
За българските фирми, събитието бе пълноценна и достъпна възможност да се анализира ситуацията в бранша и да се направи съпоставка със ситуацията в нашата страна. Програмата на пътуването съчета полезното с приятното и освен с бизнес, посещението на Истанбул бе съчетано с разглеждане на най-интересните и живописни забележителности в града, който грееше, окъпан в невероятните багри на пролетта. Всяка пролет милиони лалета, обагрени в различни цветове, разцъфват из целия град по време на Фестивала на лалетата, което допълни приятните емоции от съчетаването на приятното с полезното.

ХВП