Консорциумът „PlovdivWineUni“ се разширява23032023-kons2Консорциум „PlovdivWineUni“ направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два нови стратегически партньора – София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници – Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университети, подписаха меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации в зала „Хоризонт“ в УХТ.
„Това е знаменателен момент, тъй като с разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV[1] „Технология на виното и напитките на винена основа” – заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. А в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване калорийния баланс на бъдещето. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток, посочи ректорът.
„Консорциумът е уникален за България, защото обединява науката, образованието, научно-изследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част, а днешното разширяване е събитие за страната“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.
Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.
Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.
Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.

На снимката: Членове на консорциума след подписване на договора (от ляво на дясно)  Натанаил Стефанов, проф. Пламен Моллов, проф. Мариана Мурджева, Бранимир Ботев, проф. Христина Янчева


[1] Международна организация по лозата и виното