Живо съкровище на ЮНЕСКО – наш хлебарBBБогдан Богданов от Стара Загора бе обявен за „Живо съкровище“ на ЮНЕСКО заради умението си да прави хляб по стара българска рецепта.
Майсторът използва древен метод за приготвяне на хляба, като замесва брашно, изворна вода и жива мая. Според него, това умение на българина отдавна е изчезнало. С правенето на хляб Богдан се захванал преди няколко години, когато изоставил работата си на маркетингов специалист и се отдал на хобито си да прави хляб.
Той казва, че решил това, след като разбрал, че традицията на домашно приготвения хляб почти изчезва от страната ни. 32-годишният мъж се заинтересувал как да я възстанови – изчел стотици страници книги, срещнал се с десетки хора, дори практикувал като хлебар във Франция. За направата на хляба майсторът старателно подбира продуктите и сам прави маята.
Казва, че ароматът, структурата и вкусът му са различни от останалите хлябове произведени в заводски условия. Хлябът на Богдан може да издържи близо месец, без да промени вкусовите си качества заради маята, която използва. “Това са млечнокиселите бактерии, които съм захванал от чиста изворна вода с ръжено брашно, така се заквасва, така са го правили и нашите предци и се слага на топло място, а самите бактерии започват да се развиват вътре в тази смес и това се използва за приготвяне на хляба, а не дрожди както са промишлените методи”, разказа хлебарят.

Богдан Богданов произвежда по около 70 хляба на ден. Мечтата му е да намери стара пещ с огън, за да затвори цикъла за производство на хляб по древна рецепта. Заради умението си, старозагорският майстор бе обявен за “Живо съкровище” на ЮНЕСКО.
Категоричен е, че призът го задължава да предава познания и умения на следващите поколения.
По http://goodnews.actualno.com/
20.10.2014
Сп. ХВП е Вашето