COVID-19 не се пренася чрез хранаlogoEFSAСпоред EFSA няма доказателства, че храната може да е вероятен източник на предаване на коронавирусна болест (COVID-19). Към 11 март 2020 г. новият коронавирус – или COVID-19 – епидемията се характеризира с пандемия, според Световната здравна организация (СЗО).
Честите признаци на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.
И така, как COVID-19 се предава между хората? Според Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) разпространението на вируса не е свързано с това, което ядем.
Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) първоначалната инфекция при хората вероятно е дошла от животни. Това предизвика опасения сред европейците, че вирусът може да бъде предаден чрез храна. Въпреки това, EFSA – която е със седалище в една от проблемните зони в Северна Италия –  успокои гражданите, че вирусът се разпространява от човек на човек главно чрез капкичиците когато хората дишат, кихат или кашлят.
„Опитът от предишни огнища, свързани с коронавирус, като тежък остър респираторен синдром – коронавирус (SARS-CoV) и коронавирус в Близкия изток (MERS-CoV), показват, че няма случаи на предаването му чрез консумация на храна – отбеляза Марта Хугас главен научен експерт в EFSA – В момента няма данни, които да сочат, че коронавирусът е различен в това отношение.”
Агенцията потвърди, че досега не е имало съобщения за предаване на вируса чрез храна, „внимателно следи ситуацията“, както и научната литература за нова и полезна информация.

По https://www.foodnavigator.com/