2018-та – 10 пъти повече черешиЧЕРЕША copyНад 10 пъти повече реколта от череши, в сравнение с миналите две години, предвижда за кюстендилския регион, директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов пред Дарик. Според него добивите ще бъдат от 800 до 1 200 кг. на декар.
Домозетов смята, че горещото време ще доведе до по-бързо узряване на плодовете с 5 до 8 дни. Производителите на череши от региона се опасяват, че голямата продукция ще доведе до ниска цена от около 60-80 ст. за килограм.
„Реколтата ще бъде много добра. На цвят има по 7-8 череши. Аз очаквам реколта от порядъка на 500-800 кг. на декар, ако се стекат нормално обстоятелствата. Проблем през тази година ще бъде намирането на берачи, защото последните години реколтата беше слаба и голяма част от берачите се преориентираха в други региони и в чужбина.
Пазар за череши винаги има, но цената ще бъде ниска сега. През миналата година се продаваше на около 1,50 лв., сега обаче най-вероятно ще бъде около 0,60-0,70 лв.”, заяви черешопроизводителят Валери Йовев. Според него, някои от производителите могат и да бъдат на загуба, заради свръхпроизводството и ниската цена. Берачите взимат по около 0,40 лв. на кг.
По http://www.economynews.bg/