„Лесафр“ купува фабрика на „Олтек“ в СърбияSerbiaКато част от своята стратегия за разширяване в областта на храненето и здравето, „Лесафр“ (Lesaffre) придоби фабрика за дрождев екстракт на „Олтек“ (Alltech) в Сърбия. Сделката е в съответствие с основната дейност на „Олтек“ – производството на фуражи и култури.
„Лесафр“ има важни стратегически цели за развитие в областта на храненето и здравето, които датират от преди 165 години, през които са натрупани умения и опит с дрождевите и ферментирали продукти. Тази операция ще затвърди водещата позиция на разрастващия се пазар на дрождев екстракт.
„На пазара на дрождев екстракт и неговите производни „Лесафр“ е оценена като надежден партньор с умения в разработването на решения според съответните нужди“, казва Антоан Бол, главен изпълнителен директор на „Лесафр“. „Това придобиване ще затвърди позициите ни на пазара. Всъщност към момента, с осем фабрики в цял свят (Западна и Източна Европа, Китай, Съединени американски щати, Бразилия), ние сме още по-ангажирани да отговорим на специфичните нужди на клиентите ни в световен мащаб.“
Сръбската фабрика в Сента вече ще се нарича Биоспрингър Ар Ес (Biospringer RS) и ще продължи да произвежда хлебни маи за сръбския пазар, както и дрождеви екстракти за хранително-вкусовата и фуражна промишленост. За „Олтек“ беше жизненоважно да осигури в дългосрочен план бъдещето на сръбската фабрика и членовете на персонала й.
„Олтек“ се радва, че имаше възможност да продаде тази фабрика на семейна група предприятия, международно призната за своя професионализъм и качеството на продуктите и услугите, които предлага”, споделя Олрик Блейк (Alric Blake), главен изпълнителен директор на „Олтек“. „Най-важното в нашите преговори беше бъдещето на фабриката. Убедени сме, че „Лесафр“ ще изведе тази компания още по-напред, благодарение на опита си във ферментационните процеси. Това беше възможно най-добрата компания, която да придобие и осигури бъдещо разрастване на бизнеса. Междувременно „Олтек“ ще продължи да се фокусира върху основните си дейности, следвайки безпрецедентния си растеж от последните години.”

„Олтек“ e основана през 1980 г. от ирландския предприемач и учен д-р Пиърс Лайънс (Dr. Pearse Lyons). Тя разработва и предлага решения за устойчиво хранене на растения, животни и хора. С уменията си в сферата на дрождевата ферментация, ферментацията в твърдо състояние и нутригеномиката, „Олтек“ е водещ производител и разработчик на дрождеви добавки, органични микроелементи, фуражни съставки, премикси и фураж.
Ръководните принципи за постигане на конкурентоспособност са насочени към разработването на решения, безопасни за животните, потребителите и околната среда. Екип от над 5000 талантливи сътрудници в цял свят поставя това на първо място в своята работа в името на клиентите.
„Олтек“ е семейна компания, което позволява да се адаптира своевременно към новите нужди на клиентите и да запазва фокуса си върху нововъведенията. Със своите седалища извън Лексингтън, Кентъки, САЩ, „Олтек“  има силно присъствие във всички региони на света.