Фудтех иновации: здравословен хляб, безглутеново кексчеhljabНов вид здравословен високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици и хора със сърдечно-съдови заболявания, разработи Институтът по криобиология и хранителни технологии в София. Иновацията е от европейски мащаб и бе представена в рамките на международната изложба „Агра” на пловдивския Панаир.
Хлябът „Зърнея” е създаден по дисертацията „Технология за получаване на хляб, предназначен за специфични здравословни нужди” на асистента в института Илиана Борисова, съобщава в. Монитор. „Хлябът е на база ръжено брашно, като се добавят високопротеинови брашна – тиквено, слънчогледово, ленено, конопено и сусамово”, разказа откривателката. По думите й хранителните и профилактични ползи от консумацията на хляба „Зърнея” са значими. В различните му пет асортимента хлябът съдържа от 12,8 до 17,7 % протеини за разлика от ръжено-пшеничния хляб, произведен по традиционната технология и съдържащ средно 8% протеини. Хлябът има и подобрен мастно-киселинен състав. При варианта му с коноп и лен съдържането на омега 3 мастните киселини нараства от 4,5 до 19 пъти в сравнение с ръжения хляб. Откритието има обогатено съдържание на биологично активни субстанции, като например β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро и макроелементи, както и витамини от група „B”. Затова асистент Борисова смята, че редовната консумация на „Зърнея” може да доведе до намаляване на лошия холестерол  и така да окаже положително въздействие върху хората със сърдечно-съдови заболявания. Наред с това хлябът спокойно може да се консумира от диабетици, тъй като ползите са, че повишава глюкозния толеранс на организма. Друга полза е, че повишава антитуморния имунитет при онко заболявания. Ако се консумира редовно най-малко година и половина, топи и килограми при затлъстяване. „Зърнея” има и антиоксидантен ефект, а така също повишава имунитета на организма срещу бактерии и паразитни инфекции. Асистент Борисова се надява към иновативния здравословен хляб да проявят интерес фирми, които ще могат да го произвеждат и да го пуснат по щандовете на магазините.

Други две новости за българския пазар са дело на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Едната е диетично безглутеново кексче с повишено съдържание на есенциални елементи. Втората новост е месно-зеленчуков пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици и протеини.

Ново меню за космонавти са разработили в Института по криобиология, разказа доц. Илиана Начева. „Кръстили сме го „Оригинално космическо меню” и то съдържа лиофилизирани продукти. Всъщност това са три комплекта с три ястия. Едното е вегетарианско меню. Другото е супа, основно ястие и десерт. Космическото меню включва ястия, които са били част от първото българско космическо меню. Съставено е от български ястия, национални, с характерния наш вкус, които много добре бяха приети навремето от българските и руските космонавти”, обясни доц. Начева. По думите й от години има интерес към лиофилизираните храни основно от туристи, мореплаватели и алпинисти.
По http://www.economynews.bg/