Лабораторно месо официално влиза в менютоpile2След като преди месец беше получено първото в света одобрение, отгледано в лаборатория месо дебютира и в менюто на сингапурски ресторант.
Производителят на култивирано месо Eat Just обяви, че ще стане първата в света компания, чието отгледано в лабораторни условия месо ще бъде сервирано в ресторант.
Eat Just е технологично предприятие в сферата на храните, което предлага заместители на месо и яйца. Наскоро фирмата стана и първият производител, получил разрешение да продава своя лабораторно отгледан пилешки продукт GOOD Meat Cultured Chicken в Сингапур. В началото на декември миналата година правителството на Сингапур стана и първото в света, одобрило продажбите на отгледано в лабораторни условия месо за публична консумация.
Пилешкото ще се сервира в ресторант на име 1880 в Сингапур като елемент от трио дегустационни блюда, предлагано на стойност от около 23 долара.
Според представители на 1880 дегустационните блюда с GOOD Meat Cultured Chicken ще включват гуа бао (азиатски хлебчета от специфично тесто) с хрупкаво култивирано пилешко със сусам и пресен лук, фило тесто с пюре от култивирано пиле и черен боб, както и хрупкава вафла от клен с култивирано пиле с подправки и лют сос.
Eat Just трасира пътя към бъдещето на клетъчното селско стопанство, което има потенциала кардинално да промени днешните хранителни системи, правейки ги по-устойчиви и по-хуманни – смята Патрик Морис, главен изпълнителен директор на Eat Beyond, компанията-майка на Eat Just. – Сингапур е пазар, който следим отблизо и който действително се очертава като водещ по отношение на въвеждането на тази технология. В контекста на малката територия на страната едва ли е изненадващо, че там се търсят алтернативи на традиционните селскостопански продукти.
Култивираното месо, все още излиза доста скъпо, тъй като производствените разходи са високи, но в близкото бъдеще, след като съумеем да минимизираме себестойността, вярвам, че ще станем свидетели на бърз растеж на този отрасъл. Това е единствено въпрос на време.
Джош Тетрик, съосновател и главен изпълнителен директор на Eat Just, допълва: Тази историческа стъпка, първата продажба на култивирано месо, ни доближава до един свят, в който преобладаващата част от месото на нашата трапеза няма да изисква отсичането на нито едно дърво, разрушаването на нито един животински хабитат или използването дори на капчица антибиотик. Щастливи сме да си партнираме с 1880 в представянето на продукт, който някой ден ще бъде сервиран в домакинствата от Бирмингам, през Алабама, та до небостъргачите на Шанхай.
По сп. ХВП, 1/2021