Почти 65% от храните в големите вериги са българскиmagazine3Близо 65% от асортимента в основните хранителни категории се състои от български продукти. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте големи компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата на Сдружението за модерна търговия (СМТ), са „Месо и месни продукти“, „Хляб и хлебни изделия“, „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко и млечни продукти“.
Според резултатите от проучването на СМТ, 73% от асортимента в категория „Хляб и хлебни продукти“ е доставян от родни хлебопроизводители. През годината всички участници в анкетата предложиха нови продукти като прясно изпечен хляб и замразени хлебни изделия като пърленки, земели, питки и кроасани. На второ място е категория „Месо и месни продукти“ със 70% български продукти.  На трето място е категория „Мляко и млечни продукти“ с 69% дял от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и ръст от 5% на дела на родните продукти в сравнение с година по-рано.
Данните от анкетата показват още, че 44% от плодовете и зеленчуците в Kaufland, Lidl и още четири вериги са отгледани в България. В тази категория трябва да се отчете факта, че поради географското разположение на страната, у нас се произвежда само една част от зарзавата, който потребителите предпочитат и биха искали да закупят. Значителният дял на български продукти по регалите на водещите ритейлъри у нас показва, че търговските вериги успяват да отговорят на търсенето на хората, които, според редица проучвания, предпочитат родните продукти и вкус.
Според резултатите от анкетата на СМТ в периода март-октомври 2020 г. шестте  основни търговски вериги са сключили 368 договора с нови български доставчици на месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, плодове, зеленчуци и консервирани храни.
Тези нови договори са продължение на дългогодишната политика на търговските вериги непрекъснато да разширяват партньорството си с български производители. Така те допринасят за развитието на икономиката на страната. Тази последователна политика продължи със силни темпове и в трудните времена на коронакризата, когато много производители загубиха достъпа си до традиционни пазари като хотели и ресторанти.
В асортимента навлязоха регионални продукти от малки производители. Благодарение на новите партньорства в магазините на големите обекти навлязоха много нови продукти в основните хранителни категории. Така например Kaufland представи над 80 родни продукта от 30 производители и новите си собствени марки „Брей!“ от изцяло български артикули и за прясно месо „Шеф Месар“ с проверено качество от TÜV Nord България. Lidl пък предложи органични вафли и чипсове и разнообразни рибни специалитети и изкупи големи количества боровинки, малини и други сезонни плодове.

По https://politika.bg/