За кооперативите и монокултурния модел на Бг земеделието?Vatev„Основно произвеждаме зърнени култури, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул и дефицита на работна ръка“ – посочва Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания „Тандем-В“.
„Продоволствената сигурност на страната е застрашена. Необходимо е създаването на мощни кооперативи в българското земеделие, които да бъдат адекватен партньор на големите търговски вериги.“ Това мнение изрази Кирил Вътев, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков на 08.05.2020.
„Гарантирахме всички доставки. Увеличихме складовите наличности на възможния максимум. Не сме изпитвали сътресения, защото все пак сме в хранителната индустрия“ – коментира Вътев.
По думите на госта цяла България консумира дневно по 650 тона месо и месни продукти.
„Възхитен съм от мобилизацията на хората. Заявките се изпълняват на 100%. Дисциплината и производителността се увеличиха. С половината персонал ние произвеждаме колкото с целия”, посочи още той.
Вътев е убеден, че в България липсват основни стопански структури, които създават цялостно селско стопанство в развитите страни – а именно кооперативите.
„Субсидиите превърнаха българското селско стопанско в монокултурно. Основно произвеждаме зърнени култура, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул и дефицита на работна ръка. Трябва да разгърнем собственото си производство, но това изисква подготовка“, посочи Вътев.
Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2020-05-05/balgarskoto-zemedelie-se-nuzhdae-ot-moshtni-kooperativi