Нов завод за малц – към 2020echemikВ България в момента има четири завода за малц – два на “Малтери Суфле България” в Плевен и Хасково, един в Чирпан и един на “Болярка”. Френската компания обаче е безспорният лидер на този пазар и снабдява голяма част от производителите на бира в страната. Сега “Малтери Суфле” строи нов завод, който ще произвежда три пъти повече в сравнение със стария завод в Плевен от 70-те години на миналия век. С планираната инвестиция ние ще увеличим производствения капацитет с повече от 50% спрямо производството, което имаме сега, категоричен е прокуристът на дружеството Оливие Жофроа.
Въпреки че за инвестицията се говори от края на миналата година, към момента все още се финализира работният проект за инсталациите и в близките дни се очаква да излезе разрешението за строеж. Забавянето е свързано с някои детайли на проекта, казва Жофроа. В момента кипи усилена подготовка на строителната площадка, към имота се прокарват ток, вода. Следващият етап е самото строителство.
Той ще е на мястото на бившия пивоварен завод, в имот с площ от 65 дка, 50 от които ще бъдат застроени. Стартът на инвестицията е предвиден за началото на 2019 г., а пускът на новото производствено предприятие – за втората половина на 2020 г., казва Жофроа. Планираната инвестиция възлиза на 30 млн. евро.
Целта е достигане на производствен капацитет от 50 000 тона малц годишно. В терена ще бъде изградено ново силозно стопанство за съхранение на ечемика с общ капацитет на силозите за съхранение 28 000 тона.
В България компанията присъства от доста години чрез търговското си подразделение, което работи с местен български партньор. През януари 2012 г. поема двата завода за малц – в Плевен и в Хасково, които преди са принадлежали на “Каменица”. “През април 2012 г. е създаден отделът “Агрономство” с цел развитие на нови пивоварни сортове ечемик, осигурили успеха на подразделението в други страни. Това са специални сортове, които отговарят на изискванията на пивоварите. Ние установихме тези нови сортове, като внасяхме елитни семена, размножавахме ги тук на място и това продължава да се прави и сега със земеделците в България, включително и размножаването на посевния материал, който е специален процес в техния занаят и за неговото развитие се изискват няколко поредни години”, разказа още прокуристът на българското дружество.
“Малтери Суфле България” работи още със земеделци в регионите Видин, Монтана, до Русе, а така също и със земеделци от региона на Хасково.
“Когато пристигнахме през 2012 г., работехме с търговци, от които се снабдявахме с ечемик. При първата жътвена кампания купихме ечемик само от един земеделец и след това чрез размножаване на семена успяхме постепенно да увеличим частта ечемик, закупена от земеделците, докато стигнем момента изцяло да се снабдяваме от тях. Това позволява на земеделците да имат по-добра цена, защото веригата се скъсява”, разказа още Оливие Жофроа.

По Капитал