Кока Кола прави своя отчетCocaCola-folkВ живота и работата на една компания днес сериозно място, наред с качеството на продуктите, заемат грижите за развитието на цялото общество към по-добро бъдеще. Една такава компания е и Кока-Кола ХБК България, чиито дългогодишни ангажименти към обществото и околната среда са допринесли не само да бъде световен лидер в индустрията за производство на напитки, а през 2017 г. за четвърта поредна година да оглави глобалния показател за корпоративно устойчиво развитие Dow Jones Sustainability Index (DJSI) в Европа и в света.
Вече за трета година компанията публикува доклад за устойчиво развитие, в който представя успешната си 2017 година, през която са създадени редица продуктови иновации и подобрени работните процеси, което е допринесло много за околната среда. Поставени са основите на устойчиви програми и активности, които оказват реално въздействие върху младите хора и обществото ни.
През 2017 г. Кока-Кола ХБК България е въвела нови условия на закупуване на енергия, като е увеличила дела на енергията от възобновяеми източници в общия микс на доставяната енергия и вече може да се похвали със 100% потребление на „зелена електроенергия“ в завода за производство на минерална вода в гр. Банкя.
В своята дейност Кока-Кола ХБК България се ангажира дългосрочно и с опазването на водните ресурси и през 2017 г. компанията е използвала повторно 37млн. литра вода. Сериозни са постиженията при разделното събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки, като за първи път успешно са рециклирани над 95 хиляди килограма етикети на стъклени бутилки.
Усилията за намаляване теглото на опаковките понижават и количеството отпадъци, които следва да се събират и рециклират. През 2017 г. е намалено теглото на опаковките от 0,750 л. на минерална вода Банкя с 22% – от 22 г. на 17,2 г. Това се равнява на теглото на една монета от 50 стотинки. Всички пластмасови бутилки на минерална вода Банкя от 0,330 до 1,5 литра са от типа PlantBottle, т.е са създадени от до 30% растителни материали и при тяхното производство се отделят по-малко количество въглеродни емисии.
Компанията работи в посока цялостно намаляване на съдържанието на захар в напитките, като през 2017 г. то е намалено със 7,5% до 9,22 г захар на 100 мл напитка. В продължение на този ангажимент през 2017 г. беше представен още един бранд във вариант без захар – Sprite. А още през 2016 г. Monster Energy лансира новото семейство енергийни напитки Monster Ultra с нулево съдържание на захар и с нула калории.
Друг важен ангажимент, на който се отдава голямо значение е предоставянето на пълна информация за състава на напитките, за да могат потребителите да вземат информирани решения за своя дневен калориен прием. Етикетите на бутилките и кеновете предоставят ясна информация за калорийното съдържание, както и препоръчителния дневен прием (Guideline Daily Amount (GDA)) на калории, захар, мазнини, наситени мазнини и сол.
Кока-Кола ХБК България е сред първите компании в Европа, които се ангажират да не рекламират директно към лица под 12-годишна възраст и при направените одити от трети страни до 2017 г. не са идентифицирани нарушения. А подкрепата за младите е сред основните приоритети на цялата група на Кока-Кола Хеленик, където вярват, че важна стъпка към по-доброто бъдеще е качественото образование, развиване на потенциала на младите хора и тяхната подготовка за успешен кариерен път. През 2017 г. съвместно с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ е реализирано пилотно издание на инициативата Youth Empowered, която цели да допринесе за намаляване броя на икономически неактивните млади хора в България, които по данни на УНИЦЕФ за България са 1/5 от младежта в страната.
Като продължение на тази успешна програма е разработена и първата в България безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие www.youthempowered.bg, чрез която да се достигне до повече млади хора у нас. Тази програма е забелязана и отличена от Министерство на труда и социалната политика и включена в Националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.
„Купата на Coca-Cola” е най-големият междуучилищен турнир по футбол за ученици между 12 и14-годишна възраст. Инициативата е насочена към развиване на социалните умения на учениците, като се създават условия на подрастващите и техните семейства да се забавляват и да прекарват повече време заедно. В шестото издание на „Купата на Coca-Cola” са участвали рекордните 16 340 ученици от 344 училища в 10 региона на страната.
Освен разумното използване на ресурси и усилията, насочени към подрастващите и природата, в доклада са оценени също така и приносът на бизнеса, веригата на доставки, тенденциите на местния и международните пазари и политики, като се проследява как всеки един от тези аспекти влияе върху устойчивостта на бизнеса в страната.
С пълния доклад може да се запознаете на
https://bg.coca-colahellenic.com/media/2832/csr_251018_01.pdf