Над 1,3 трилиона долара до 2024 г. за опаковкиSoft-BottlesСпоред Global Market Insights, Inc.[1] развитието на азиатско-тихоокеанския сектор на храните и напитките ще бъде основна причина за ръста на растежа на пазара за опаковъчни материали. Този регион включва голям брой нововъзникващи икономики като Китай, Индия, Южна Корея и др. Тези страни регистрират повишено потребление на храни и напитки, което от своя страна ще доведе до по-голямото търсене на опаковъчни материали. През 2016 г. азиатско-тихоокеанската промишленост за храни и напитки регистрира оборот, надвишаващ 3 трилиона щатски долара, и е вероятно да станем свидетели на висок темп на растеж. Трите най-важни хранителни сегмента, които задвижват този хранителен пазар, са продуктите от зърно, месни продукти, масла и мазнини. Тенденции, които ще увеличат търсенето на гъвкави и твърди пластмаси, стъкло, метал и хартиени материали за опаковки.
Потреблението на напитки в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) също се увеличава през последните две десетилетия. Районът е най-големият пазар за напитки в света със своите повече от 40% от световното потребление. Сред всички напитки, алкохолните са важен сегмент за региона, като бирата става основен продукт. Потреблението на бира в АТР е най-високото в света, а Китай е най-големият пазар. В някои страни от района, като Виетнам, Индия и Южна Корея, годишното потребление е нараснало чувствително. Потреблението на безалкохолни напитки – подсладени, здравословни и плодови сокове, също се увеличава поради нарастващите нива на доходите и променящите се тенденции в потреблението. Всички тези фактори ще повишат търсенето на материали за опаковане на напитки като твърда пластмаса, метал и стъкло и ще увеличат ръста на пазара на опаковъчните материали през прогнозния период до 2024г.
Гъвкавата пластмаса е най-големият сегмент на пазара на опаковъчни материали по отношение на обема. Този сегмент вероятно ще бъде оценен на над 190 млрд. долара до 2024 г. Наличието на широка гама гъвкави пластмасови материали с различни характеристики превърна този сегмент в един от най-важните в индустрията. Възможността гъвкавите пластмаси да се произвеждат в редица форми и размери, по-малко тегло, инертна природа, отлични експлоатационни характеристики, ниска цена и лесно печатане ги правят най-търсеният опаковъчен материал.
Чували, торбички и други опаковки са най-големият сегмент на пазара на опаковъчни материали, тъй като те се използват за голямо разнообразие от артикули: храни, детергенти, напитки и т.н. По стойност този сегмент ще покрива над една трета от цялостната опаковъчна индустрия. Характеристики като по-ниски относителни разходи, удобство при съхранение и манипулиране, както и наличността на много специални продукти като реторт опаковки, свиващи се фолиа и др. ще увеличат производството на торби, торбички, опаковки и опаковъчни материали и ще осигурят сериозен пазарен растеж в прогнозния период.

По https://www.pressebox.de/


[1] Global Market Insights, Inc., със седалище в Delaware, САЩ, е глобален доставчик на проучвания и консултантски услуги; предлагане на синдикирани и персонализирани доклади за изследвания заедно с консултантски услуги за растеж.