“Боженци” се разраства с нов цех за 6 млн. лв.BojenciПроизводителят на киселото мляко “Боженци” – габровската фима “Елви”, изгражда нов цех за прясно мляко и меки сирена. Инвестицията, която включва и оборудването, е за 6 млн. лв. – собствени средства и малък кредит, заяви за “Капитал” Веселин Кръстев, съдружник в компанията.
Цехът е разположен на 4.5 декара площ, ще заработи през 2019 г. и ще позволи преработката да се увеличи до 100 тона сурово мляко на ден. В момента дневният преработвателен капацитет на фирмата е 60 тона. Инвестицията ще позволи на “Елви” да навлезе с марката “Боженци” в нов пазарен сегмент – на меките сирена (топени, за мазане и др.), както и да увеличи с 20 работните места. Тя ще прибави към бранда и свежо прясно мляко в бутилка – сега компанията предлага само УХТ (Ultra-high temperature processing) прясно мляко “Боженци”.
През февруари 2017 габровската фирма купи марките “Тертер” и “Булгареа” от холдинга “Фикосота”. Сделката не беше за активи, тъй като продуктите се произвеждаха на ишлеме – млякото в “Елви”, а кашкавалът и сиренето – в “Мизия милк” – Търговище.
“Всички продукти “Тертер” и “Булгареа” вече се произвеждат в нашата база. Променихме опаковките, предложихме по-големи грамажи на по-ниски цени, за да ги направим по-достъпни за масовия консуматор. Вложихме средства за маркетинг и реклама на “Тертер”, имаме план и за “Булгареа”. Най-голям дял в продадените от компанията количества (70%) имат продуктите с марката “Боженци”, коментира Веселин Кръстев.
“Елви” притежава производствена база с цехове за кисело мляко, сирене, кашкавал, лаборатория. Компанията е собственик и на две кравеферми, в които се отглеждат 670 животни. Съдружници са Веселин Кръстев и Илиан Дянков.
През 2017 г. фирмата отчита 24.924 млн. лв. приходи от продажби, което е ръст от 22.67% спрямо 2016, и печалба от 1.828 млн. лв. “За 2018 г. сме заложили 4% ръст в обем и се надяваме да го постигнем”, обобщава Веселин Кръстев.
По Капитал