Националната бирена академия продължи в БлагоевградPirinskoПивоварната на „Карлсберг България“ в Благоевград „Пиринско пиво“ бе домакин на последния за тази година тур от Националната бирена академия. По време на обиколката бяха представени интересни тънкости в пивопроизводството, различни специализирани съоръжения,  любопитни данни и факти за Благоевградската пивоварна. Академията е инициатива на Съюза на пивоварите в България (СПБ) и има за цел по най-прозрачен и достъпен начин да покаже чистотата и интегритета на пивопроизводството и да даде знание за модерната бирена култура.
„Карлсберг България“ е единственият производител на бира в страната с две пивоварни  – в Благоевград и Шумен. Общо в компанията работят 510 души. По данни на СПБ, средно за една година в България всеки час се произвеждат около 573 хектолитра (573 000 литра) бира, от които делът на „Карлсберг“ е 32%. В тази връзка изчисленията показват, че всеки час производителността на един зает в компанията е около 360 литра пиво. За сравнение – на тези нива е и средната производителност на труда в пивоварния  бранш в страните от ЕС.
DSC02963 copyЗа последните 15 години, откакто „Карлсберг“ е собственик на пивоварните в Благоевград и Шумен, капиталовите инвестиции за пълната реконструкция, обновяване и разширяване на двата завода надхвърлят 221 милиона лева. За първите шест месеца на тази година са отчетени нови 7 милиона лева вложения в дълготрайни материални активи. Също така една от последните големи инвестиции, на стойност 5 милиона лева е тази за изграждането и пускането в експлоатация на модерна пречиствателна станция за отпадни води. Анаеробният биологичен реактор на инсталацията осигурява биологичното третиране на 100% от отпадните води на завода. Това е част от дългосрочните инвестиции на Карлсберг България, които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до нула. През 2019 година компанията започва изграждането на аналогична станция и в пивоварната на „Шуменско пиво“ в град Шумен.
Интересен резултат от усилията за опазване на природните ресурси е фактът, че с 4 kWh енергия на хектолитър произведено пиво е намален разходът на компанията за последните 3 години. Това означава, че консумацията на природен газ е намаляла с над 15 % на база произведена продукция. Иновативен е и проектът за „short neck” капачки на пластмасови бутилки, които са с по-къса гърловина и по този начин разходът на материал за получаване на преформата е намалял с 1,3 грама.
DSC02951 copyВ пивоварните на „Карлсберг България“ постоянно се подобряват процесите по въвеждане на т.нар. „зелена енергия“ в производството – от  възобновяеми енергийни източници, както и от фотоволтаични системи за ток. „Стремежът ни да намалим консумацията на природни ресурси и рисковете за хората, които работят в пивоварната ни води до разработването на проекта „Пътят към нулевия отпечатък“. Той се развива в 4 направления, които целят да постигнат нулеви нива на: въглеродния отпечатък; на отпадните води от производство; на безотговорно потребление от страна на консуматорите; на инциденти в индустрията – като зад това конкретно стоят много иновации в направление „Здраве и безопасност на работното място“, коментира Методи Стоянов – производствен директор на „Пиринско пиво“ и „Шуменско пиво“.
Pirinsko2По време на посещението в пивоварната  „Пиринско пиво“ журналистите бяха запознати отблизо със стъпките в производствения процес и технологиите, които са неизменна част от получаването на крайния продукт с емблематично качество. Всички присъстващи разгледаха варилното отделение, ферментацията и бутилиращите линии. Методи Стоянов сподели че в „Пиринско пиво“ имат възможността да ползват изключително чиста и подходяща за бира вода от планината, която почти не се нуждае от обработка.
У нас портфолиото на “Карлсберг България” включва 12 основни национални и международни марки пиво, които се предлагат в 21 различни асортимента и десетки разфасовки на опаковките. По данни на Nielsen, брандът „Пиринско“ е лидер на бирения пазар в България през последните 2 години. От местен, регионален бранд той се превръща в национална бирена марка номер едно. За 2017 година Пиринско държи близо 20% дял в обем (19,7%) от пазара на бира в страната.
Като част от инициативите на Националната бирена академия, Съюзът на пивоварите в България организира периодични посещения на пивоварните в страната от журналисти от различни медии. По този начин браншът се стреми спецификите на пивоварната технология, системите за качествен контрол и чистотата на продуктите в реални условия да бъдат показани пред широката общественост и любителите на бирата. През следващата година Националната бирена академия продължава с нови инициативи и участници.

За Съюза на пивоварите в България: Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД  и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.
За повече информация моля вж. www.pivovari.com