Модерна винарна за пенливи винаmida“Мидалидаре естейт” изгражда трета винарна, в която ще се произвежда естествено пенливо вино по класическа технология. Инвестицията е за 4 млн. лв., а очакванията са строителството да приключи през пролетта на следващата година. “Съоръжението ще бъде изцяло засипано с пръст и озеленено и ще има уникална архитектура”, каза управителят на “Мидалидаре естейт” Александър Алексиев пред “Капитал”. Модерната винарна ще притежава всички условия за прилагане на най-добрите практики при производството на естествено пенливо вино и ще увеличи капацитета на производството му 4 пъти. Винарската изба в чирпанското село Могилово започна производството на пенливи вина още през 2014 г., когато произведе 2000 бутилки пенливо вино, които излязоха на пазара тази година. През 2015 г. те вече са близо 4000, а през 2017 г. – около 11 000.
Консултант по проекта за производство на пенливо вино е един от големите италиански специалисти в тази област – Марко Зизиоли. Проектът за осветеност в новата винарна също се прави от италиански специалисти.
“Светлината трябва да бъде минимална, за да не пречи на процесите на съзряване на вината”, отбелязват специалистите. Специалната сграда, наподобяваща зелен хълм, ще осигури необходимата температура и влажност за производство на този вид вина и ще даде възможност да се ограничат до минимум неблагоприятните въздействия на околната среда. Новата база ще произвежда 40 000 бутилки годишно и ще подаде заявка за сертифициране като органична винарна.
През май тази година ”Мидалидаре естейт” откри в чирпанското село Могилово втори хотел-ресторант. Новият комплекс е в близост до първия хотел на компанията. Инвестицията е около 2.5 млн. лв. Първият хотел на ”Мидалидаре” бе открит през 2014 г. с инвестиция за около 5 млн. лв. Общите инвестиции в проекта “Мидалидаре” от 2009 г. до момента са в размер на 48 млн. лева. През последните години компанията отчита постоянен ръст на приходите, като през миналата година той е 11% над реализираните приходи за 4.8 млн. лв. през 2016 г.

По Капитал