Килограм месо равно на ? часа работаmeso-beef-steakЦените на месото в Швейцария са доста трудни за преглъщане на пръв поглед.С 49,68 долара Швейцария е на първо място в класация за цените на килограм телешки бут, коментира Bloomberg. Въпреки това тази огромна сума – с около 150% по-висока от средното за света, изведнъж зазвучава по-нормално, когато се вземе предвид и заплащането, получавано от местните: на един неквалифициран работник му трябват само 3,1 часа, за да си го позволи.
Индексът 2017 Meat Price Index проучва относителните ценови нива на месни стоки и труд. Според компанията Caterwings, подготвила класацията, разходите за телешко, риба, пилешко, свинско и агнешко месо в най-големите градове на всяка една от 52-те изследвани страни се сравняват с минималното заплащане. След това изчисленията се ползват, за да се прецени доколко продуктите са достъпни. В страните, където няма минимално федерално работно заплащане, е било ползвано средното възнаграждение на неквалифицираната работа ръка.„Това показа, че в Швейцария са най-високите цени на месо, а в Украйна са най-ниските“, казват от Caterwings, като добавят, че въпреки ниските цени в някои страни на човек на минимално заплащане ще са му нужни дълги часове работа, за да си позволи месо. В същото време „хората в Норвегия ще трябва да работят по-малко от 1 час на минимална заплата, за да си позволят същото количество”.
В Индонезия хората трябва да работят 23,6 часа, за да закупят килограм телешко, макар че цената му там е само 9,01 долара. За да купят пък килограм пилешко месо в Индонезия хората трябва да работят 7,3 часа.
При бялата риба най-трудно е за хората в Египет, които трябва да работят 44,2 часа, за да си я позволят. За сравнение, в Швеция е нужно по-малко от час въпреки по-високата цена.
Що се отнася до България, страната се нарежда на 39-то място в класацията като цяло. За българите са нужни 5,50 часа, за да купят килограм телешки бут, но пък едва 2,50 часа за същото количество пилешко месо. Според данните цените са съответно с 48,9% под средното за света при телешкото и с 30,1% под средното за пилешкото.
За закупуването на бяла риба в България са нужни 5,80 часа на минимална работна заплата, а за свинско – 4,40 часа. Най-дълго българите трябва да работят, за да си купят агнешко – 8,20 часа.
Средно за годината българите консумират 53 кг. месо.

По http://www.investor.bg/