Наградените за най-добра опаковка „Приз Пак 2016“PrizPack-016В третия ден от провеждането на националните изложения за храни и напитки в Интер Експо Център бяха връчени наградите, диплом и плакет, на номинираните участници в Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак 2016“. Конкурсът е организиран от списание Хранително-вкусова промишленост, а специално жури определи следните фирми за носители на приза:

„Дунапак-Родина“ АД – За три вида транспортна опаковка, готова за представяне на продукта в нея направо на рафта в магазина. Изработени от микровелпапе, те осигуряват лекота и здравина на опаковката и възможност за качествен печат, и отговарят на актуалните изисквания на търговските вериги.

„Офсет“ ЕООД – За серия кутии за сладкарско производство. Освен елегантния дизайн, конструкцията им позволява бързо и удобно сглобяване без необходимост от машинно лепене.

„Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД, град Троян – За внедрена хартиена опаковка за „Хляб Бял“, с под 10% полимерни материали. Опаковката осигурява по-дълго запазване на продукта, хигиеничност при представянето му в магазина и възможност клиентът да види продукта.

„Суи Ко“ ЕООД – За гъвкава опаковка за съхранение на зърнени храни и варива, с издължена горна част, която позволява лесно отваряне, снабдена със залепващ стикер за многократно отваряне и затваряне при употреба на продукта.

„Кока Кола ХБК България“ АД – За стъклена бутилка 750 млл, която е оборотна, т.е. щадяща околната среда, рециклируема, способства за намаляване на използването на пластмасови опаковки.

„Диавена“ ООД . За стерилизирани консерви риба тон в слънчогледово олио и в зехтин с прозрачен капак. Акцентът тук освен преимуществото за пряк зрителен достъп до продукта е и, че прозрачният капак е удобен за отваряне и безопасен за потребителя.

„Бест Фрутс“ ЕООД бе отличено с грамота „Номинация за участие“ за Тетра Пак опаковки за сок „Горски плодове“ и „Студен чай- лайм, магнолия и мента“, като оценка на усилията на фирмата за опазване на околната среда, потвърдено със сертификат от Организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки „Екопак България“ АД.

Опаковките са оценявани по това да представят опакованите продукти по най-добрия начин, с пълна и точна информация за потребителя, с физико-химичните си качества да гарантират безопасно и функционално съхранение и транспорт, да предлагат удобство за ползване и възможност за многократна употреба, рециклиране или безопасно унищожаване, т.е. да отговарят на изискванията на новите тенденции в развитието на световната икономика – Индустрия 4.